två fruktern

eftersom jag älskar frukt så tänkte jag tipsa er om 2 frukter jag heeeeelt är beroende av ! dessa två frukter är annanas och sharon så goda och bra att ha som snacks mellanmål att baka ha i mat och ja det mesta helt enkelt slänger upp lite fakta om dem också ! :)

 

Ananas (ananas comosus)Tre skivor och en hel ananas

Den söta och godaananasen innehåller en mängd nyttiga kostfibrer och vitaminer som skyddar mot virus och infektioner. Framförallt är ananasen rik på C-vitamin som bygger upp bindväven och hjälper kroppen att ta upp järn ur födan. C-vitaminet är en antioxidant som skyddar mot de fria radikaler som har en skadlig inverkan på våra levande celler. 

Förutom vitaminer är ananasen rik på enzymet bromelain som är mycket kraftfullt när det gäller att bryta ner proteiner, vilket i sin tur underlättar matsmältningen. Bromelainet är också bra för blodomloppet och sänker blodtrycket.

I ananasen finns även en av de essentiella aminosyror vår kropp behöver med namnet tryptofan som behövs för framställandet hormonet serotonin. Serotonin är en signalsubstans som hjälper oss att balansera våra känslor och styr glädje, irritation, ilska, välmående, livslust och kan hjälpa vid depression.

Ananasen har sitt ursprung i Brasilien och Bolivia. Namnet kommer från Indien, där A betyder frukt och Nana overträffad. Sammanfattningsvis är ananasen en oöverträffad kombination av vitaminer, kostfibrer och en god smak. 

_________________________________________________________________________________________

 

En halv orange persimonKaki eller persimon är ett lövfällande träd som hör till familjen ebenholtsväxter. Trädet kan bli upp till 12 m högt. De rosa blommorna är enkönade, han- och honblommor växer på olika träd. Frukten är orange eller gul och ser ut som en tomat med stora foderblad. Omogen frukt av kaki är oätlig, den innehåller höga halter av garvämnen. De bryts ned när frukten mognar. Fruktköttet i en mogen frukt är geléartat och orangerött, med mjuk nästan flytande konsistens. Smaken är söt. De flesta typer är kärnfria.

 

 

Sharonfrukten växer på förädlade kaki-träd. De innehåller inte garvämnen och kan därför ätas då de fortfarande är hårda. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt på grund av sockerutfällningar i frukten. Det försämrar inte kvaliteten. Kaki/sharon är rik på vitamin A och flera viktiga näringsämnen.

Arten härstammar från Östasien. Där har den odlats sedan 500-talet. Kaki är det japanska namnet för frukt. Kaki kallas även för persimon. Det finns även en typ av persimon som klassificeras som en egen art, Diospyros virginiana. Den odlas i Nordamerika. Sharon har utvecklats i Israel som är huvudområde för odlingen av sharonfrukt.

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0