Alkohol del 2

Allt du äter och dricker bidrar

Om du vill behålla den kroppsvikt du har, ska du se till att energiintaget är i balans med energiutgifterna. Enkelt uttryckt - äter du mer än du gör av med så går du upp i vikt. Och tvärt om. Det är alltså viktigt att tänka på att allt du tillför kroppen bidrar – även dryck. 

- Eftersom alkoholen innehåller kalorier, kan alkoholintaget också bidra till att vi går upp i vikt, säger Heléne Bertéus Forslund. Mat och dryck som innehåller fett respektive alkohol är energität, vilket gör att även om vi äter lite så får vi i oss mycket energi som i sin tur påverkar vikten.

Kroppen förbränner alkoholen först

Det finns förstås fler faktorer som spelar in när man äter, dricker och samtidigt vill gå ner i vikt. Till exempel så förbränns ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd. Eftersom alkoholen är giftig för kroppen arbetar levern för att göra sig av med den först av allt. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras.

Alkohol ökar aptiten

En hamburgare eller kebab på väg hem från krogen. En pizza dagen efter. Känns det igen? Alkohol ökar aptiten, vilket kan vara en av orsakerna till att man lätt äter mer än vad man tänkt sig när man dricker alkohol. Ett annat resonemang kring varför man ibland äter extra mycket när man dricker alkohol är att man lätt tappar kontrollen över hur mycket man stoppar i sig under alkoholens inflytande.

Hur många kalorier innehåller ett glas?

Öl, vin och sprit innehåller ju olika halter av alkohol och därmed olika mängd kalorier. Finns det något enkelt sätt att tänka för att hålla koll på kalorierna?

- Ja, en tumregel om man vill hålla koll på kalorierna är att ett glas – i den storlek som man oftast serverar den – ger ca 100 kcal, säger Heléne Bertéus Forslund.

Bör man avstå helt från alkohol om man vill gå ner i vikt?

Nej, man behöver inte avstå från alkohol helt och hållet om man vill gå ner i vikt. Däremot ska man vara klar över att vinet eller ölen bidrar med energi och man måste därför räkna med även dessa kalorier i sitt totala kaloriintag.

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0